Home Grafisch Typedesign

Terug naar

TypedesignWilt u meer persoonlijke informatie over deze letterproef neem dan contact op met post(at)vanderkeur.net

Kijk hier om de letterproef online te zienOver de letterproef

Een stijlvolle letterproef dat de karakterset, Open type mogelijkheden en het gebruik van Sirba op de diverse papiersoorten laat zien, zoals ongestreken, gestreken, wit en ivoorkleurig papier en tevens op diverse gramsgewichten. Voor grafisch ontwerpers is de letterproef een bruikbaar hulpmiddel om een goede afweging te kunnen maken voor het gebruik van Sirba voor de uiteenlopende projecten. Dat is ook de reden dat onderaan veel pagina's hetzelfde tekstblok herhaald wordt. Een van de kwaliteiten van Sirba is dat het lettertype leesbaar blijft op alle papiersoorten, zelfs op corpsgrootte 5 punt.

De omslag heeft een subtiele preeg op voor- en achterkant en het patroon dat op de eerste gedrukte pagina zichtbaar is bestaat geheel uit tekens opgebouwd uit Sirba.

Een paar pagina's van dit boekje zijn gedrukt op een hoogdrukpers uit 1956 (een Glöckner Mercedes) door Drukkerij Mostert. Op deze pagina's is de moet (een blijvend en voelbaar reliëf in het papier) te zien die door dit drukprocedé is ontstaan. De reden om deze 'oude' techniek te gebruiken is om op deze manier een klein bruggetje te maken naar de periode waarin lettertypes werden ontworpen en gemaakt speciaal voor tekst-intensieve boeken. Een andere reden is dat het drukken op een boekdrukpers een prettig ambachtelijk proces is om te zien en dan samen met de drukker te kunnen overleggen hoeveel druk op de pers nodig is om de juiste moet te krijgen, zodanig dat deze tastbaar is maar ook zichtbaar is zonder dat de letters dwars door het papier heen komen. Sirba is en blijft een lettertype ontworpen voor gebruik in de huidige digitale wereld.

De inkt in deze letterproef in het offsetgedeelte (door de kwaliteitsdrukkerij Drukkerij Libertas) is met opzet hetzelfde gehouden. Over het algemeen wordt er geprobeerd de inkt op elke pagina zo zwart mogelijk te houden, nu is er rekening gehouden met de verschillende papiersoorten, zodanig dat de zwarting van de inkt op alle verschillende papiersoorten hetzelfde toont.

De uitgeverij Typetogether — waar Sirba verkrijgbaar is — biedt deze letterproef gratis aan wanneer de komplete serie van 5 gewichten besteld wordt.

Hieronder staan enkele foto's van deze letterproef.